Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

COME ON, VAMOS



Γιατί οι τενίστες φωνάζουν –ουρλιάζοντας– δυνατά με όλη τους την δύναμη πολλές φορές μέσα στο γήπεδο? Το σίγουρο είναι ότι φεύγει ένα μεγάλο άγχος, εκτονώνονται μπορούν και βγάζουν τα νεύρα, την συγκίνηση, την πίεση, το άγχος είναι μια έκφραση είναι ένα επιφώνημα που ακούγεται σε τουλάχιστον 4 γλώσσες αλλά η ουσία είναι μια. Το  «COME ON» στα αγγλικά, το «VAMOS» στα ισπανικά, το «ALLEZ» στα Γαλλικά, το «VAI» στα ιταλικά, είναι επιφωνήματα που ακούγονται σε όλους τους αγώνες τένις πλέον, είτε βλέπεις ITF, Challengers, ATP, WTA τουρνουά δεν θα περάσει αγώνας είτε γυναικείος είτε ανδρικός που να μην ακούσεις πλέον την έκφραση. Επιφωνήματα παρακίνησης? Όχι μόνο, οι τενίστες πλέον χρησιμοποιούν το επιφώνημα για να επηρεάσουν τους αντιπάλους τους, άλλες φορές να τους εκνευρίσουν, π.χ. μετά από ένα αβίαστο λάθος του αντιπάλου, μετά ίσως από ένα smash που πήγε εκτός γραμμών, η δικιά μας αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως ένα ¨ουφ¨ αλλά ένα δυνατό «COME ON» συνήθως ακούγετε διατρητικά να βγαίνει από το στόμα του τενίστα που κέρδισε τον πόντο.
Το «come on» και το «vamos» είναι πλέον οι πιο γνωστές φράσεις των τουρνουά, όπως λέει και η Judy Murray «είναι η έκφραση που όλοι πλέον φωνάζουν» και είναι αλήθεια από τον Federer στον Nadal τον Djokovic όλους τους τοπ 10 παίχτες και ως τον τελευταίο βαθμολογούμενο τενίστα δεν θα λείψει ούτε σαν ατάκα. Ο Milos Raonic δίνει μια καλή εξήγηση για ποιο λόγο είναι τόσο διαδεδομένη η έκφραση «Καθώς μεγαλώνεις και βλέπεις ματς στην tv και τους τενίστες να την χρησιμοποιούν την χρησιμοποιείς και εσύ,  πλέον και έπειτα γίνεται συνήθεια». Τα τελευταία χρόνια έγινε η ατάκα των τουρνουά ο Sampras δεν την χρησιμοποιούσε, τουλάχιστον σπάνια, όπως και πολλοί παλιότεροι, αυτός που την έκανε γνωστή χωρίς να γνωρίζουμε ποιος την πρωτοξεκίνησε είναι ο Hewitt. Όταν ρώτησαν τι έχει να πει γι΄αυτην την νέα μόδα απάντησε «παίζω με πολύ συναίσθημα και πάθος στο γήπεδο, από τα juniors και τα μικρά τουρνουά την χρησιμοποιώ και απλά μου έγινε συνήθεια». Βεβαίως είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια αλλά όχι στον σημερινό βαθμό, η 68χρονη Virginia Wade που κέρδισε το πρώτο της Grand Slam το 68΄ στην Αμερική την είχε χρησιμοποιήσει στον τελικό για να παροτρύνει τον εαυτό της όπως αναφέρει και η ίδια, όπως αργότερα έκαναν ο Jimmy Connors και ο John McEnroe. Αλλά πραγματικά όταν ακούς τον Roger Federer και τον Rafael Nadal αυτά τα είδωλα του σημερινού τένις να φωνάζουν «come on»  και «vamos» δεν έχει σημασία το ranking που ανήκεις ούτε και η εθνικότητα που ανήκεις ασυναίσθητα την έχεις και εσύ υιοθετήσει, είτε παίζεις επαγγελματικά είτε παίζεις ερασιτεχνικά σου έχει γίνει πλέον η τενιστική σου έκφανση. Όπως είπε και η Lindsay Davenport χαριτολογώντας σε ένα τουρνουά που έπαιζε στην Ασία «θυμάμαι έπαιζα με μια Γιαπωνέζα αντίπαλο, δεν θυμάμαι το όνομά της, ένα πολύ ήρεμο, ήσυχο γλυκό κορίτσι, που με ξάφνιασε εντελώς όταν κερδίζοντας ένα πόντο εναντίον μου ούρλιαξε come on, μέχρι εκείνη την στιγμή δεν ήξερα αν μιλούσε αγγλικά». Το vamos επίσης πολύ συνήθεις έκφανση και από μη Ισπανούς τενίστες, η Kuznetsova την έχει χρησιμοποιήσει η Ivanovic την χρησιμοποίσε (όταν ήταν συντροφιά με τον Verdasco) αν και η συγκεκριμένη τενίστρια χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική λέξη «aide» «άϊντε» μια σέρβικη προσφώνηση που είναι ταυτόσημη με τη δική μας λέξη «άϊντε». Παγκοσμιοποιημένες εκφράσεις που πλέον ακούγονται στους αγώνες ξανά και ξανά.
Δεν λείπουν και τα παράδοξα που απορρέουν από το θεματάκι μας όπως αυτό που έγινε στο Rogers Cup στον Καναδά φέτος όπου η Εράνι φώναξε στην συναθλήτριά της «γιατί φωνάζει vamos, μετά από έναν πετυχημένο πόντο για την Alize Cornet, πες allez της λέει». Ιδού και το αστείο βίντεο:

Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά μια έκφραση εκτόνωσης άγχους ή απλά παρακίνησης του αθλητή, είναι ένας νέος ψυχολογικός ανταγωνισμός εντυπώσεων που το αβαντάζ κρίνει ποιος κέρδισε το in court ψυχολογικό momentum. Προσωπικά όταν ακούσω από την Σερένα μετά από έναν κερδισμένο πόντο να ουρλιάζει come on, έχω ταραχθεί έστω και αν βρίσκομαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Επίσης έχω πολλές φορές ανατριχιάσει όταν ακούω τον Νovak Djokovic μετά από έναν εξαντλητικό πόντο να τελειώνει το ράλι με έναν winner με backhand στην ευθεία και να ουρλιάζει come on. Και πόσοι από μας δεν έχουν νιώσει έκσταση όταν o Nadal μετά από ένα μεγάλο ράλι τελειώνει τον πόντο με ένα άπιαστο forehand top spin cross court  που αφήνει άγαλμα τον συναθλητή του να ουρλιάζει vamos. Τελικά οι εκφράσεις αυτές ανήκουν στην κατηγορία «τενιστικές ακουστικές απολαύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου