Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ



Τέλος του 2013 και ακόμη μια καταπληκτική χρονιά για το τένις με μεγάλες επιστροφές και εξίσου καταπληκτικές αναμετρήσεις. Και αφού βρισκόμαστε στην καλύτερη εποχή του τένις καλό θα ήταν να ρίξουμε και μια ματιά στον ανταγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων τενιστών του πλανήτη. Αν και οι περισσότεροι μπορεί να νομίζουν ότι οι αναμετρήσεις μεταξύ Φέντερερ και Ναδάλ θα είναι περισσότερες λόγο της μεγάλης αυτής κόντρας που τους φέρνει πάντα αντιμέτωπους όλα αυτά τα χρόνια είτε στους τελικούς είτε στους ημιτελικούς ένα άλλο head to head ματς κρύβει την δόξα. Η κόντρα του Ναδάλ και του Νόλε που τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει μονόδρομος σε τελική φάση και ημιτελικά σχεδόν στην πλειοψηφία των τουρνουά φτάνει τον εκπληκτικό αριθμό των 39 αναμετρήσεων μεταξύ τους.
Αυτήν είναι και η μεγαλύτερη κόντρα στην Ιστορία του (Open Era) παγκόσμιου τένις, η προηγούμενη ήταν μεταξύ του Lendl και του McEnroe με νικητή τον Ivan Lendl 21 – 15 σε σύνολο 36 αναμετρήσεων.

Αυτήν την στιγμή όπως βλέπουμε και στην παραπάνω φωτογραφία ο Ναδάλ προηγείται των αναμετρήσεων με 22 - 17, εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε ότι στο τέλος του 2010 ο Ναδάλ προηγούνταν με 16 – 7 με 9 νίκες διαφορά υπέρ του Ναδάλ στα 23 συνολικά ματς μεταξύ τους. Επιπροσθέτως έως και πριν το 2010 ο Νόβακ Τζόκοβιτς ποτέ δεν είχε νικήσει τον Ραφαέλ Ναδάλ σε χωμάτινη επιφάνεια και ποτέ σε τελικό (!!!!). Και όμως κατάφερε αυτό που λίγοι κατάφεραν το 2011 και τα επόμενα χρόνια 2012 και 2013 να γυρίσει τα δεδομένα υπέρ του και έτσι με ένα 10 -  6 υπέρ του να μειώσει την διαφορά στις 5 νίκες υπέρ του Ναδάλ στα head του head μεταξύ τους. Φέτος η κόντρα μεταξύ τους δεν έβγαλε κάποιον νικητή και τους έφερε ισόπαλους 3 – 3 σε 4 τελικούς και 2 ημιτελικούς. Όπως δήλωσε και πρόσφατα το Νόβακ η μεταξύ τους αναμετρήσεις κάνουν και του2 τενίστες να παίζουν καλύτερα αλλά και να βελτιώνονται. Η αξία του 2ου δίνει πάντα την μεγάλη χαρά στον νικητή θα έλεγα εγώ, σε οπουδήποτε ατομικό ή ομαδικό άθλημα ο υγιείς ανταγωνισμός οδηγεί σε μεγάλες επιδόσεις και αποδόσεις.


Και φτάνουμε στην τιτανομαχία που απασχόλησε σχεδόν μια 10ετία, Ραφαέλ Ναδάλ με Ρότζερ Φέντερερ, ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών για πολλούς Φέντερερ όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία είναι τελικά ο «πελάτης» του Ναδάλ. Σε 34 αναμετρήσεις ως τώρα ο Ναδάλ προηγείται με το εκπληκτικό 24 – 10 στα μεταξύ τους ματς κατατροπώνοντας τον Ρόντζερ και αν σκεφτούμε και τα 32 χρόνια στην πλάτη του ο Φέντερερ μιλάμε με άνεση ότι η κατάσταση αυτήν θα παραμείνει ίδια και ο Ναδάλ μπορεί να καυχηθεί ότι αν ποτέ φτάσει τα 17 Grand Slam ο Καλύτερος Τενίστας όλων των Εποχών δεν θα μπορούσε να είναι ο Φέντερερ αλλά αυτός. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 15 αναμετρήσεις τους σε χωμάτινες επιφάνειες μόνο 1 φορά ο Φέντερερ κατάφερε να κερδίσει τον Ναδάλ το 2007 στο Αμβούργο. Φέτος συναντήθηκαν 4 φορές και τις 4 φορές ο Ναδάλ έφυγε ως νικητής.

Και τέλος η αναμετρήσεις του Νόβακ με τον Ρότζερ έφτασαν τις 32 με τον πρώτο να ισοφαρίζει αυτήν την σειρά μόλις πρόσφατα στο Λονδίνο στο ATP Masters και έτσι να του δίνει ελπίδες πως μπορεί τα επόμενα χρόνια όσο ο Φέντερερ μπορεί και έχει δίψα να συνεχίσει ίσως να γυρίσει την σειρά αυτήν υπέρ του. Αξίζει να ειπωθεί πως όπως και με τον Ναδάλ έτσι και με τον Φέντερερ έως και το 2010 ο Τζόκοβιτς βρισκόταν αρκετά πίσω 6 – 13 υπέρ του Φέντερερ, και σε 3 χρόνια κατάφερε με την τρομερή άνοδό του να ισοφαρίσει το δικό τους head to head. Φέτος συναντήθηκαν 2 φορές με νικητή τον Νόλε και της 2.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο «Βασιλιάς» Ρότζερ Φέντερερ δεν έχει και ίσως να μην έχει ως το τέλος της καριέρας του κανένα πλεονέκτημα στις μεταξύ τους κόντρες με Τζόκοβιτς και Ναδάλ. Επίσης η κόντρα του Τζόκοβιτς και του Ναδάλ τείνει να γίνει η πλέον θρυλική κόντρα στην ιστορία του παγκόσμιου τένις καθώς οι 39 αναμετρήσεις τους έχουν ξεπεράσει όλες τωρινές και παλιές και το σπουδαιότερο είναι ότι έπεται και συνέχεια.

1 σχόλιο:

  1. Δεν θα αργήσει η χρονική στιγμή που ο Ναδάλ θα ξεπεράσει τον Ελβετό σε Grand Slams οπότε και ο τίτλος του GOAT θα πρέπει να αλλάξει χέρια.Καλή συνέχεια

    Θέμης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή