Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Το Closing Syndrome για το 2013



Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα που συνεχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα που λέει ότι το πιο δύσκολο game είναι το game  που σερβίρεις για να κλείσεις. Τόσες πολλές είναι οι περιπτώσεις που αν επαναπαυτείς και χάσεις την συγκέντρωσή σου σαν μπούμερανγκ θα γυρίσει και θα σε κάνει να το μετανιώσεις. Το Closing Syndrome όπως το έχουν αποκαλέσει αποτελεί έναν συχνό φαινόμενο στο άθλημα του τένις, αν και υπάρχουν 10δες και 10δες παραδείγματα σήμερα θα αναφέρω κάποια από αυτά με το κατάλληλο βιντεάκι για του λόγου το αληθές. Έχω ξανα ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αλλαγή ψυχολογίας που βιώνει εκείνη την στιγμή ο αθλητής και μπορείτε να διαβάσεται και το παλιότερο άρθρο που είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον. Ακολουθούν τα παρακάτω ενδιαφέροντα ματς κατα την διάρκεια της χρονιάς.


Παρακολουθούμε τον αγώνα Monfis vs Fognini που έγινε το καλοκαίρι του 2013 στο Umag στο 3το και τελευταίο σετ το σκορ είναι 5-0 υπέρ του Fognini, σερβίρει για το ματς.

(8:26)  (σκορ 5-0)

Μια ασύλληπτη δύναμη μήπως, υπερβολική χρήση βουντού την ύστατη στιγμή, ξαφνική προσωρινή εμφάνιση της Νόσος Αλτσχάιμερ, όσο τραγελαφικά και αν το χειριστούμε δεν παύει να είναι μια κατάσταση που εμφανίζετε σε αθλητές λίγο πριν γευτούν την χαρά της νίκης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Μonfis κάνει το 6-5 γυρνώντας 6 συνεχόμενα game υπέρ του και έχοντας match point στο σερβίς του Fognini (Α-40). Υπέροχο συναίσθημα αν είσαι στην θέση του Monfis, από 5-0 ξαφνικά διεκδικείς το ματς.Το Closing Syndrome επηρέασε σε τέτοιο βαθμό τον Ιταλό παίχτη που κόντεψε να χάσει το ματς το οποίο όμως κέρδισε λίγο αργότερα στο Tie Break.

 

Στο ματς Simon vs Lorenzi στο Indian Wells είχαμε άλλη μια περίπτωση του Closing Syndrome σε εφαρμογή. Στο τελευταίο σετ το σκορ είναι 5-2 υπέρ του Lorenzi και ο Ιταλός σερβίρει για το ματς στο 40-15 υπέρ του έχει 2 ματς πόιντ. Και εδώ η ακατανίκητη δύναμη έκανε την εμφάνισή της το 40-15 υπέρ του Lorenzi και το 5-2 στα games έγινε 7-5 game, set and match υπερ του Gilles Simon.


https://www.youtube.com/watch?v=AZVObyMMKbs

 


Στο παιχνίδι Dodig vs Ward στο Queens Club ο Ward στο τελευταίο σετ προηγείται με 5-4 και ετοιμάζεται να σεβίρει για το ματς (η επιφάνεια είναι το χόρτο) με πολύ καλό σερβίς το σκορ είναι 30-30. Mε 2 συνεχόμενους πόντους ο Dodig καταφέρνει να γυρίσει το ματς να το πάει στο Tie Break και να κερδίσει ένα παιχνίδι που φαινόταν σίγουρα χαμένο.

 

Πάμε σε ένα άλλο ματς τώρα που και εδώ πρωταγωνιστής είναι ο Fabio Fognini όπου συναντιέται με τον Ρώσο Michael Youzhny στην Μαδρίτη. Στο αποφασιστικό 3το και τελευταίο σετ ο Fognini σερβίρει για το ματς με σκορ 5-4, στο συγκεκριμένο game είναι 40-0 μπροστά και έχει 3 match points, λίγο αδιανόητο να χαθεί ένα τέτοιο ματς. Χμ…… ίσως και όχι τόσο αδιανόητο λοιπόν, ο Ρώσος Michael Youzhny καταφέρνει σχεδόν το ακατόρθωτο και επικρατεί του Ιταλού σε ένα συγκλονιστικό 10λεπτο στο Τie Break με 7-5

 

 

Ένα άλλο ματς που γύρισε τούμπα είναι ο προημιτελικός στο Masters της Ρώμη μεταξύ του Djokovic και του Berdych. Το πρώτο σετ τελείωσε πολύ εύκολα για τον Νόλε 6-2, το 2ο θα μπορούσε να έχει την ίδια κατάληξη όταν ο Djokovic προηγήται 5-2 στο και στο 5-3 σερβίρει για το ματς, είναι στο σερβίς του 30-15 μπροστά και είναι μια ανάσα από την νίκη, το Νο1 στον κόσμο όμως καταφέρνει και τρώει το break την στιγμή που σέρβιρε για το ματς με τον Berdych να έχει σε εκείνο το σημείο το 1ο break point σε όλο το ματς. Το σετ τελειώνει 7-5 υπέρ του Berdych, βάζοντάς τον στην διεκδίκηση του ματς. Το σοκ όμως που υπέστη ο Djokovic τον έκανε να χάσει και το 3ο σετ και τελικά το παιχνίδι

 

Άλλο ένα ματς είναι και ο προημιτελικός του Αυστραλιανού όπεν όπου ο Ferrer με τον Almagro δίνουν έναν συγκλονιστικό 5 σετ ματς. Σε αυτό το ματς ο  Almagro προηγείται 2-1 στα σετ του συμπατριώτη του και σερβίρει για το ματς με 6-5 στο 3ου σετ, το 15-0 έγινε 15-40 και break. To σετ χάθηκε με νικητή τον Ferrer και σαν να μην έφθανε αυτό στο 5ο σετ επηρεασμένος από την έκβαση του παιχνιδιού ο Almagro σχεδόν παραδίνεται χάνοντας 6-2 το σετ αλλά και το ματς.

 Πολλοί μπορούν να είναι και καχύποπτοι μας πως γίνεται αυτό, να αναρωτιούνται, και όμως το τένις έτσι σαν ατομικό σπορ έχει αυτήν την παράξενη ομορφιά όπου όλα είναι πιθανά. Χιλιάδες τα παραδείγματα απο το ATP στο WTA και στα Challenger events, κάθε τουρνουά έχει και την δικιά του μικρή ή μεγάλη τέτοια "γοητευτική" ιστορία . Άυτες είναι οι ιστορίες που κάνουν το τενις ενδιφέρον και δίνουν την πικάντικη γεύση της ανατροπή,ς του δράματος, κάνοντας το τόσο αγαπητό. Στο WTA αν και δεν έχουμε αναφερθεί καθόλου εκεί το συναντάμε πιο συχνά το φαινόμενο αυτό γι’ αυτό και το γυναικείο τένις είναι πιο δύσκολο στην πρόβλεψη και πολύ (αλλοπρόσαλλο) στην μορφή του αποτελέσματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου