Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ RANKING ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ




Ξεκινώντας να πούμε ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό η βαθμολογία είναι το βασικό ποσοτικό και εν μέρει ποιοτικό μέτρο σύγκρισης. Το ATP Ranking (Βαθμολογία) στους τενίστες είναι ένα μετρικό σύστημα αρκετά πολύπλοκο, το ισχύον σύστημα κατάταξης υπολογίζει πόσους πόντους  κερδίζουν οι τενίστες σε ένα 12μηνο, το οποίο δεν είναι ημερολογιακό αλλά μια κυλιόμενη περίοδος 12 μηνών.
Η Βαθμολογία (Ranking) ξεκινάει συνήθως από τα μέσα του Ιανουαρίου μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο, οι κατατάξεις ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση όλο τον χρόνο ή μετά από ένα Grand Slam ή Masters. Οι τενίστες παίρνουν βαθμολογία από τα μονά παιχνίδια τους αλλά και από τα διπλά στα τουρνουά που λαμβάνουν μέρος, με ξεχωριστό Βαθμολογικό πίνακα για τα διπλά. Τα τουρνουά αυτά μπορεί να είναι τα Grand Slam, τα Masters, τα 500ρια, τα 250ρια, τα Challengers, τα Futures, το Davis Cup, και οι «Τελικοί» στο Λονδίνο -Barclays Finals ATP World Tour-. Κάποια άλλη στιγμή θα ασχοληθούμε με όλα τα τουρνουά του ΑΤP ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις έννοιες των τουρνουά.  Έτσι για τους παίχτες παράδειγμα που ανήκουν στους 30top ακολουθούν ένα σύστημα που ονομάζεται “Best 18” δηλαδή τα καλύτερα 18 τουρνουά που λαμβάνουν μέρος, σε αυτά ανήκουν οι πόντοι από τα 4 Grand Slam, 8 από τα 9 Masters χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πόντοι από το  Mode Carlo εκτός και αν λάβει μέρος και στα 9 Masters και τα 6 καλύτερα αποτελέσματα από τα  τουρνουά των 500 ή 250 πόντων ή και Challengers (συνήθως 4 καλύτερα 500ρια 1 υποχρεωτικά μετά το Us Open και 2 από τα καλύτερα 250ρια). Κατά την διάρκεια της χρονιάς οι 8 καλύτεροι τενίστες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους πόντους τις σεζόν παίρνουν το εισιτήριο για τους «Τελικούς» στο Λονδίνο -Barclays Finals ATP World Tour, όπου και ο νικητής επιβραβεύεται έξτρα με 1500 πόντους και οι υπόλοιποι 8 ανάλογα με την πορεία τους στο τουρνουά. Ακολουθεί ο παρακάτω πίνακας για περισσότερες λεπτομέρειες.



(ATP World Tour Finals) 200 για κάθε round robin ματς νίκη, +400 για νίκη ημιτελικού, +500 για την νίκη Τελικού.
(ATP 500 series) Οι προκριματικοί πόντοι αλλάζουν σε 10 αν το main draw είναι μεγαλύτερο από 32

(ATP 1000 series) Οι προκριματικοί πόντοι αλλάζουν σε 12 αν το main draw είναι μεγαλύτερο από 56
(ATP 250 series) Οι προκριματικοί πόντοι αλλάζουν σε 5 αν το main draw είναι μεγαλύτερο από 32
  Στον υπολογισμό μπαίνουν και οι πόντοι απο το Davis Cup.



Επεξήγηση:
Μόνο τα ματς του World Group και του World Group Play-Off και μόνο τα ματς που παίζονται ζωντανά κερδίζουν πόντους. Τα ματς που δεν γίνονται δεν παίρνουν πόντους. Αν κάποιος τενίστας δεν έπαιξε στους προηγούμενους γύρους θα πάρει πόντους όταν στην επόμενη ισοπαλία παίξει .

  1.  O παίχτης που θα κερδίσει εναν γύρο παίρνει 5 πόντους και ο παίχτης που θα κερδίσει μετα απο ισσοπαλία την τελεφταία μέρα παίρνει 10 σύνολο 15.
  2. Για τον 1ο γύρο του Davis Cup μόνο οι παίχτες που παίζουν ζωντανά αγώνα κερδίσουν οι χάσουν λαμβάνουν 10 πόντους για την συμμετοχή τους.
  3. Τα bonus ομάδας δίνοντε ατομικά σε παίχτες της χώρας που κερδίσουν 7 τουλάχιστον ματς σε 1 ημερολογιακό έτος και η ομάδα τουs κερδίσει το Davis Cup.
  4. Το Βonus επίδοσης παίρνει ο παίχτης που κερδίσει τουλάχιστον 8 αγώνες κατα την διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και σε αυτην την περίπτωση κανένα bonus ομάδας δεν προστιθεται επιπλέον.
  5. Το bonus  ομάδας δίνεται σε μια ίδια ομάδα διπλών που κερδίσει 4 ματς σε ενα ημερολογιακό έτος και η χώρα του κερδίσει το Davis Cup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου