Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μια έκπληξη για την Ιστορία.....



Από τον Ιρλανδό ποιητή Samuel Beckett η φράση που καρφώθηκε στο μυαλό, την καρδιά και τελικά στο αριστερό μπράτσο του Ελβετού Stanislas Wawrinka έμελλε να του αλλάξει και την καριέρα του. Καμία φράση στην ιστορία του παγκόσμιου τένις δεν θα μείνει στην ιστορία εκτός ίσως από αυτήν - Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Σε απλή μετάφραση πάντα προσπάθησε, και αν αποτύχεις, δεν πειράζει, προσπάθησε πάλι, και αν πάλι αποτύχεις αυτην την φορά θα αποτύχεις καλύτερα.)

Κάπως έτσι μπορούμε να συνοψίσουμε και την ραγδαία άνοδο του Stan που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να σημειώσει και να επιτύχει όσα δεν κατάφερε σε 15 χρόνια καριέρας. Στα 27 χρόνια του και όντας ένας από τους καλύτερους τενίστες κοντά στο Νο 30 του World ATP Ranking System το 2013 αποφασίζει να συνεργαστεί με τον Σουηδό πρώην προπονητή του Robin Soderling, Magnus Norman από τις πρώτες και όλας μέρες ο Stan φαινόταν κάπως διαφορετικός, εμφανώς καλύτερος. Αυστραλιανό Όπεν 2013 γύρος των 16 και ο Stan έχει στριμώξει τον Djokovic στην γωνία το παιχνίδι πάει στα 5 σετ και με νύχια και με δόντια μετά απο 22 games στο 5ο σετ με 12-10 υπέρ του Σέρβου ο Stan φεύγει απογοητευμένος, αλλά είχε προσπαθήσει είχε δώσει ότι έιχε αλλά στο τέλος δεν έφταναν. Αυτό τον πείσμωσε ήξερε τι έπρεπε να κάνει, βέβαια η χρονιά συνέχισε με αρκετές επιτυχίες για τον Stan, τελικός σε 1000ρι Masters τουρνουά και αργότερα στα προημιτελικά στο Roland Garros ο Ναδάλ του δείχνει οτι πρέπει να φάει πολλά ψωμιά ακόμη για να μπορέσει να παίξει στο επιπεδό του. Αλλά ο Stanislas Wawrinka δεν τον βάζει κάτω, ημιτελικά Us Open και πάλι μπροστά του ο Novak Djokovic, μπορεί ο Ελβετός να κάνει την έκπληξη? Και όμως άλλος ένας συναρπαστικός ημιτελικός με τον Stan να δείχνει ότι μπορεί να παίξει καταπληκτικό τένις και ότι ανήκει στην ελίτ του παγκόσμιου τένις στα 5 σέτ και αυτή τους η αναμέτρηση και πάλι βρίσκει νικητή τον Σέρβο και πάλι ο Ελβετός έχει δώσει ότι είχε αλλά αυτήν την φορά έδειξε ότι αποτελεί πλέον μεγάλη απειλή για τους συνηθισμένους διεκδικητές των τίτλων. Η καταπληκτική πορεία του Ελβετού του δίνει την ευκαιρία και το εισιτήριο για το Λονδίνο και τους τελικούς με τους 8 καλύτερους της χρονιάς. Ο Stan κερδίζοντας τον Berdych και τον Ferrer αντιμετώπισε και τον Ναδάλ, όπου εκτός του ότι ήταν 0-11 στις αναμετρήσεις τους και 0-24 σε κερδισμένα σετ, αυτήν την φορά ο Stan έπαιζε σε άλλο επίπεδο αλλά δυστυχώς 7-6 και 7-6 με 2-0 σετ πάλι βρήκε τον Ισπανό νικήτη. όμως τα σετ κρίθηκαν και τα 2 στο Tie Break πράγμα που δεν είχε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν ο Ελβετός, αυτήν την φορά μπορεί να έχασε αλλά έχασε καλύτερα….



2014 και το Αυστραλιανό Οπεν έχει ξεκινήσει στο quarter του Ελβετού πάλι μπροστά ο εφιάλτης Novak Djokovic ο άνθρωπος που του έχει στερήσει στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους το επόμενο μεγάλο βήμα. Αυτήν την φορά όμως το Fail better το ακολούθησε το Eventually win και μια μεγάλη έκπληξη πραγματοποιήθηκε και ο Stan the Man απολαμβάνει τους κόπους του που τόσο σκλήρα μόχθησε, μια τεράστια ευκαιρία ξεδιπλώθηκε, μεταξύ αυτού και του Τσέχου Τomas Berdych μια θέση σε τελικό Grand Slam. Ο Stan δεν έχασε την ευκαιρία και κερδίζοντας τον Τσέχο ήταν αυτός που κέρδισε το εισιτήριο σε έναν Τελικό Grand Slam. Απέναντί του η απόλυτη Νέμεσις 12-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και 26-0 σε κερδισμένα σετ, ο απόλυτος “πελάτης” του Ναδάλ. Όχι πια αν και τελικός ενός Grand Slam ο Stan δεν έχει καθόλου άγχος, ξέρει ότι δεν έχει να χάσει τίποτε, κερδισμένος είναι ούτως η άλλος, το άγχος είναι όλο στον Ισπανό. Και η μεγάλη υπέρβαση είναι γεγονός μετά από ένα καταπληκτικό 1o σετ κερδίζοντας με 6-3 τον Ισπανό και παίρνοντας στην ουσία το 1ο του σετ σε 13 αναμετρήσεις, πίστεψε αυτό που πολλοί άλλοι αδυνατούν να πιστέψουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με τους «απόλυτους θρύλους», ότι μπορεί και είναι σε θέση να κερδίσει τα μεγάλα ματς. Ένα ματς για την ιστορία λοιπόν μετά από 16 Grand Slam και την απόλυτη ισοπέδωση των Slam από τους γνωστούς «Big 4» και την έκπληξη του Αργεντινού Juan-Martin Del Potro το 17ο  Slam έμελλε να γράψει την επόμενη έκπληξη, ο Ελβετός «Stan the Man» είναι ο μεγάλος θριαμβευτής και ο 2ος σε διάστημα 9 χρόνων που σπάει το μονοπώλιο των «Big 4».
Ένα μεγάλο μπράβο στον Ελβετό λοιπόν γιατί μας δίδαξε ότι όσο και αν αποτύχεις και ξαναπροσπαθήσεις μόνο καλύτερα πράγματα θα ακολουθήσουν, και δεν έχει σημασία πόσες φορές αποτύχεις αλλά έχει σημασία πόσες φορές καταφέρεις και σταθείς ξανά στα πόδια σου, μπράβο σου Stan που απέδειξες ότι είσαι ικανός και να στέκεσαι ξανά στα πόδια σου και να μαθαίνεις από τις αποτυχίες σου. - Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου