Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ


Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία μου ανάρτηση και αποφάσισα να μην αφήσω ξανά τόσο καιρό να περάσει χωρίς να  ανανεώσω το blog,  ελπίζω αυτό να σας ευχαριστήσει. Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μερικές από τις σκέψεις μου μαζί σας, θα ασχοληθούμε με ένα αντικείμενο στο τένις που αφορά την συχνότητα που μερικοί τενίστες παίζουν πάνω από 2 σετ όταν η νίκη κρίνεται στις 2 νίκες. Καταρχήν ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ποιός είναι ο μέσος όρος για παράδειγμα ως τώρα για την φετινή χρονιά καθώς βρισκόμαστε στα μέσα και προς το τέλος της τενιστικής σεζόν με 49 τουρνουά του ΑΤΡ να έχουν τελειώσει και άλλα 16 να απομένουν συμπεριλαμβανομένου του USOPEN και του London Finals.
Έχουμε λοιπόν όπως καταλαβαίνεται ένα πολύ καλό δείγμα γραφής για τους τενίστες και τις επιδόσεις τους. Ο μέσος όρος λοιπόν ας πούμε στο σύνολο του τοπ 100 είναι ότι μόνο το 36% των ματς πάνε στα 3 σετ και το υπόλοιπο 64% κρίνεται στα 2 σετ, όταν φυσικά μιλάμε για αγώνες που κρίνονται στις 2 νίκες (δεν συμπεριλαμβάνονται τα Grand Slams και Davis Cup) . Θα μου πείτε, χμ ωραία αυτά αλλά που και πως μπορεί να χρησιμεύει. Εδώ θα μπορούσα να σας κάνω μια πολύ λεπτομερή ανάλυση αλλά ίσως να μην σας ενδιέφερε και ίσως να σας κούραζε, μια πολύ ελαφρά προσέγγιση είναι η εξής: φανταστείτε 2 τενίστες έστω Τζόκοβιτς από την μια και Ναδάλ από την άλλη, έστω και οι 2 έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν το ματς 50% ο καθένας. Άρα 50% ο καθένας έχουν να κερδίσουν και το κάθε σετ, συνεπάγεται λοιπόν ότι 25% έχει ο καθένας τους να κερδίσει το ματς με 2-0 σετ ( 50% * 50% = 25%). Με την απλή λογική αυτήν και το κάθε ματς 2 ισοδύναμων με 50% πιθανότητα ο καθένας, για να λήξει σε 2 σετ είναι 50% και επίσης να λήξει σε 3 σετ πάλι 50% (25% πιθανότητα του ενός + 25% πιθανότητα του άλλου). Βάση αυτής της λογικής τότε και οι τιμές στις εταιρίες στοιχημάτων θα έπρεπε να είναι μοιρασμένες για το overunder 2,5 set. Και όμως σπάνια βρίσκεις το under για παράδειγμα πάνω από 1,7, ο λόγος είναι ότι οι τενίστες δεν ακολουθούν την απλή λογική του 50% που παραθέσαμε από πάνω αλλά βασίζονται στο μέσο όρο του συνόλου και στην ατομική επίδοση του καθενός βάση ενός συνόλου δειγμάτων αγώνων. Όπως αναφέραμε και παραπάνω το 64% στο τοπ 100 του ATP World Rankings τελειώνει στα 2 σετ γι αυτό και οι αποδόσεις πάντα για το under είναι φαβορί. Ένας σημαντικός λόγος που τα σετ τελειώνουν στα 2 είναι και η δύναμη που παίρνει ο τενίστας όταν κερδίσει το 1ο σετ και η πίεση που μεταφέρεται στον αντίπαλο τενίστα για την κατοχή του επόμενου σετ. Και εδώ ξεκινάνε οι ευκαιρίες, οι εταιρίες στις περισσότερες των περιπτώσεων δέχονται τις ίδιες τιμές που είχαν για το 1ο σετ στην νίκη του Α ή του Β τενίστα και θέτουν περίπου τις ίδιες και για το 2ο σετ……… Βάση του στατιστικού που σας έδωσα αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Ας φέρουμε ένα παράδειγμα, ο Α τενίστας έχει 1,80 απόδοση να πάρει το 1ο σετ και 1,90 έχει ο Β τενίστας (εδώ βέβαια παίζουν ρόλο το ποιος σερβίρει 1ος, τι επιφάνεια παίζον κτλπ..). Ας δεχτούμε ότι ο τενίστας Α κέρδισε σαν φαβορί το 1ο σετ και στο 2ο σετ έχει πάλι 1,8 να κερδίσει το σετ, πιστεύεται ότι αξίζει να παιχτεί???? Με έναν απλό υπολογισμό ναι, ίσως χρειαστεί να κάνουμε και trade αν πάρει και γρήγορο προβάδισμα.
Αλλά όλοι οι τενίστες στο τοπ 100 του ATP World Rankings τελειώνουν τα ματς ακριβώς στα 2 σετ με το 64%  και στα 3 σετ με το 36%, όχι φυσικά αυτός είναι ο μέσος όρος όπως είπαμε, υπάρχουν τενίστες που σε 30 αγώνες έχουν τελειώσει οι 22 (73%) στα 2 σετ και οι 8 (27%) στα 3 σετ (πχ. Βλέπε : Mannarino Adrian) και υπάρχουν και τενίστες που σε 39 αγώνες έχουν τελειώσει οι 19 (46%) στα 2 σετ και οι 20 (54%) στα 3 σετ (πχ. Βλέπε : Garcia-Lopez Guillermo). Στην τελευταία περίπτωση του Ισπανού μπορούμε να παίξουμε και over pre game δεδομένου του ποσοστού του που ξεπερνάει το 50%.
Έτσι τηρουμένου των αναλογιών αν για παράδειγμα ο Mannarino Adrian πάρει το 1ο σετ και στο 2ο σετ η απόδοσή του είναι κάτω από 1,4 δεν είναι καθόλου value ασχέτως της εικόνας του ματς, με την ίδια λογική αν ο Garcia-Lopez Guillermo πάρει το 1ο σετ και ο αντίπαλος έχει ας πούμε 2,20 να πάρει το 2ο σετ , σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει value bet.
Εδώ υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά που μπορεί κανείς να τα ψάξει αν ενδιαφέρετε για πιο εξειδικευμένες καταστάσεις σημασία έχει πως όσα περισσότερα στοιχεία έχουμε όσες περισσότερες πληροφορίες αποκτούμε τόσο καλύτερα καταλαβαίνουμε το συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου