Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΟΣΟ ΒΑΡΕΤΟ ΓΙΝΕΤΕ - ΟΙ "ΜΕΓΑΛΟΙ 4" ΣΤΟ ΤΕΝΝΙΣ (AS BORING AS IT GETS - THE BIG FOUR)


Αν και το αρχικό γνήσιο “ Big 4” ανήκει σε άλλη παρέα στους  - Bjorn Borg, Jimmy Connors, John McEnroe, και τον τωρινό  προπονητή του  Murray , Ivan Lendl.  Ένα νέο “Big 4” έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να κυριαρχεί στον κόσμο του τένις. Πόσο πιθανή είναι σήμερα να γίνει μια έκπληξη στο ανδρικό τένις κατά την διάρκεια ενός Grand Slam, μάλλον μικρότερη από 3% μηδαμινή. Τα τελευταία 10 χρόνια αν εξαιρέσουμε το 2003 όπου τα Grand Slam άλλαξαν 4 διαφορετικά χέρια η επόμενη χρονιά τo 2004,  έδειξε το νέο «Βασιλιά του τένις» τον Roger Federer να παίρνει όλα τα Grand Slam εκτός από το Roland Garros  που το πήρε ο Gaston Gaudio , αλλά και το 2005 που ο Marat Safin  πήρε το Australian Open ο Roger Federer σκούπισε τα υπόλοιπα για 2η χρονιά.
Τα επόμενα 8 χρόνια ήταν σαρωτικά 11 Grand Slam ο Roger Federer, 12 Grand Slam o Rafael Nadal, 6 Grand Slam o Novak Djokovic, 2 Grand Slam o Andy Murray και 1 Grand Slam o Juan Martin Del Potro, η μεγάλη έκπληξη το 2009 στο USOPEN όπου νίκησε στον τελικό  τον Roger Federer, σύνολο 31 Grand Slam συν 1 Grand Slam  από τον Juan Martin Del Potro που είναι εκτός 4αδας, όλα τα Grand Slam δηλαδή  πλην ενός  κατέληξαν σε αυτά τα 4 χέρια. Εντυπωσιακό, και βέβαια είναι αλλά, αυτό γίνετε σε πολλά σπορ όπως στον στίβο για παράδειγμα πολλά μεγάλα ονόματα διεκδικούν σχεδόν όλους τους τίτλους για μια περίοδο 2-4-6 χρόνια ανάλογα τον αθλητή και το άθλημα. Παρόμοια περίπτωση και στα υπόλοιπα ατομικά αθλήματα το Golf, την πυγμαχία, την ενόργανη, το καλλιτεχνικό πατινάζ, το σκάκι, την ποδηλασία ( αν και η τελευταία περίπτωση έκρυψε μεγάλη «ζαβολιά» και μεγάλο σκάνδαλο doping).
Αυτοί οι 4 αποτελούν την «ελίτ» του τένις όχι μόνο για τα 4 Grand Slam αλλά και για τα υπόλοιπα τουρνουά, ας παραθέσουμε μερικούς τίτλους Μάστερς: Rafael Nadal  24, Roger Federer 21, Novak Djokovic 14, Andy Murray 9, σύνολο  68 Μάστερς σε 10 χρόνια όταν το ATP διοργανώνει 9 κάθε χρόνο. Λογικό είναι να αναρωτιέται κάνεις «πόσο ακόμα», πότε δηλαδή το 3% θα γίνει διψήφιο, ως πότε δηλαδή θα κυριαρχούν στον κόσμο του τένις αυτοί οι ίδιοι αθλητές. Παραθέτουμε τις ηλικίες τον παιχτών αυτών: Roger Federer 32, Rafael Nadal 27, Novak Djokovic 26, Andy Murray 26, Juan Martin Del Potro 24. Το συμπέρασμα είναι ότι όσα χρόνια και αν πέρασαν ακόμη στα μάτια ενός απλού fan είναι αρκετά μικροί εκτός βεβαίως από τον  Roger Federer που τα χρόνια της υπέρλαμπρης καριέρας του μειώνονται δραματικά. Με το πέρας αυτής της «Βασιλικής καριέρας» υπάρχει κάποιος να συμπληρώσει την τετράδα, μα βεβαίως ο Juan Martin Del Potro που έχει πάρει κιόλας 1 Grand Slam. Πρόκειται για έναν παίχτη που πραγματικά θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των 4ρων στο μέλλον και μπορεί να γίνει ένας από αυτούς. Αλλά ας μην βιαζόμαστε να  διώξουμε τον  Roger Federer από τώρα, μπορεί να είναι νωρίς, ειδικά αν ακολουθήσει το παράδειγμα του φίλου του  Tommy Haas, δεδομένου την κατάσταση την αγωνιστική αλλά και το επίπεδου του τένις που παίζει ο Tommy, τότε μπορούν οι φανς του Roger Federer να τον βλέπουν για μερικά χρόνια ακόμη. Να ελπίζουν για ένα ακόμη Grand Slam, δεν γνωρίζω, απλά θα παραθέσω ότι ο Pete Sampras πήρε το τελευταίο του Grand Slam στο Wimbledon ενώ ήταν Νο 17 στον κόσμο.
Άρα μάλλον ο Ernest Gulbis έχει δίκιο όταν τους χαρακτηρίζει «βαρετούς» σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε κατά την διάρκεια του Roland Garros 2013. Ε μα λογικό, τόσοι τίτλοι και άλλα τόσα  χρήματα και να τα χαίρονται μονό 4 άτομα, χρόνο με τον χρόνο για τόσα χρόνια, θα εννοούσε ο κ Ernest Gulbis. Το γεγονός ότι είναι από μόνος του εκατομμυριούχος λόγου του πατέρα του, άρα οι τίτλοι, η δόξα, το prestige και όλα τα συνακόλουθα είναι αυτά που λείπουν από αυτόν. Πολλοί είναι οι παίχτες που θα ήθελαν να είναι στην θέση τους με τα χρήματα από τις διαφημίσεις τα έπαθλα τις χορηγίες αλλά.. .. ..
Το 2013 ήταν η χρονιά που ο Ναδάλ θα δοκιμάζονταν στην καθημερινή αντοχή των αγώνων του ATP Circuit, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του που τον κράτησε 7 μήνες μακριά από το τένις, ένα μέλος των «BIG 4», θα δοκιμαζόταν. Τα αποτέλεσμα αποστομωτικό 50 νίκες και 3 ήττες, 8 τίτλους μέχρι και σήμερα 16-08-2013.
Μάλλον θα περάσουν αρκετά χρόνια ώσπου κάποιος άλλος έρθει και σαν «σίφουνας» κάνει την εμφάνιση του στην μεγάλη σκηνή των Grand Slam, ως τότε οι «Μεγάλοι 4» με την προσθήκη του πάντα επικινδύνου Juan Martin Del Potro θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο ανδρικό τένις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου