Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Α TENNIS MATCH 20% - 80%

Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι οι τενίστες το 80% του αγωνιστικού χρόνου τους δεν κάνουν τίποτα? Διάβαζα ότι είναι αποδεδειγμένο στατιστικός ότι οι τενίστες κατά την διάρκεια ενός ματς το 20% του χρόνου παίζουν με την μπάλα και το 80% κάνουν κάτι άλλο.
Έτσι είπα να το τεστάρω από μόνος μου, το πρώτο ματς που πήρα, άρχισα να μετράω κάθε φορά που η μπάλα παιζόταν και σταματούσα το χρονόμετρο όταν τέλειωνε ο πόντος, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό στα 5 λεπτά πραγματικού χρόνου όπου παιζόταν μόνο η μπάλα αντιστοιχούσε σε, κρατηθείτε, 30λεπτά αγώνα?????
Άνετα παραδέχομαι ότι έμεινα άναυδος από την αποκάλυψη, ποτέ δεν πίστευα ότι υπήρχε τέτοια διάφορα από τον πραγματικό και τον συνολικό χρόνο σε ένα παιχνίδι τένις. Βέβαια αυτό ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, ένας αγώνας Hard μεταξύ Michael Yuzni και Jurgen Meltzher Το πείραμα επαναλήφθηκε και σε διαφορετική επιφάνεια, όπως το χώμα(Clay), και τα αποτελέσματα ήταν περίπου τα ίδια με το χώμα να δείχνει το ποσοστό του πραγματικού παιχνιδιού ανεβασμένο γύρω στο 22%-28%. Λογικό γιατί το χώμα φημίζεται για τα «ράλι» και την σωματική κατάπτωση που έχουν οι παίκτες. Το συμπέρασμα είναι ότι οι αθλητές του τένις μαθαίνουν να δίνουν όλη τους την συγκέντρωση, την ενέργεια, την δύναμη, την δημιουργικότητα κατά την διάρκεια των πόντων και παράλληλα μαθαίνουν να ρίχνουν τους σφυγμούς τους, την ένταση, τα αισθήματα, την πίεση, κατά την υπόλοιπη ώρα, σπαταλώντας όση ώρα περισσότερη γίνεται πηγαίνοντας για την πετσέτα, παίζοντας με τα μπαλάκια –όσα μπαλάκια περισσότερα έχουν τα ballboys τόσο το καλύτερο- και πραγματικά ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος από τον πραγματικό χρόνο που σπαταλάνε παίζοντας τένις.
Έτσι κατατρίφθηκε ένα μεγάλο taboo για μένα, πάντα πίστευα ότι οι αθλητές του τένις είναι ίσως οι πιο γυμνασμένοι αθλητές και ότι το σπορ τους είναι το πιο απαιτητικό σπορ στο κόσμο, μην ξεχνάμε ότι κάθε βδομάδα με μια βαλίτσα στο χέρι γυρνάνε σχεδόν όλο τον κόσμο από ήπειρο σε ήπειρο.

2 σχόλια: