Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΠΟΣΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΝΝΙΣ part 2


Ο Αυστριακής  καταγωγής τενίστας Daniel Koellerer του επιβλήθηκε η απαγόρευση για όλη του την ζωή από το άθλημα για στημένα παιχνίδια, από το Τμήμα Ακεραιότητας του τένις. Ο Koellerer, 27 ετών, κρίθηκε ένοχος για τρεις παραβιάσεις σε υποθέσεις  διαφθοράς και «στησίματος», αδικήματα  τα οποία λαμβάνουν χώρα μεταξύ του Οκτωβρίου του 2009 και του Ιουλίου του 2010. Στον πρώην αθλητή  No.55 στον κόσμο του επιβλήθηκε και πρόστιμο 100,000 δολαρίων. Ο Koellerer  ζήτησε από το σημερινό Νο 38 στον κόσμο Jarkko Nieminen να χάσει έναν αγώνα εναντίον του το 2009. Nieminen έχασε τον αγώνα, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το έκανε σκόπιμα και ανέφερε την προσέγγιση του  Kollerer προς τις αρχές.
Ο Kollerer κρίθηκε επίσης ένοχος για προσφορά χρημάτων -δύο φορές κιόλας- στον Ισπανό, Daniel Munoz de la Nava, ποσά μέχρι £ 12,750 για να χάσει έναν αγώνα. Ο Munoz de la Nava απέρριψε τις προσεγγίσεις του Kollerer, αλλά δεν προχώρησε  περαιτέρω το ζήτημα μέχρι που τον πλησίασε  η TIU (Μονάδα Ακεραιότητας και Καταπολέμησης Διαφθοράς). Ο Σέρβος David Savic επίσης αποβλήθηκε εφ όρου ζωής τον Οκτώβριο του 2011 και λίγο καιρό πριν ο Ρώσος Sergei Krotiouk για 41 απροσδιόριστες παραβιάσεις στους κανόνες καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο Krotiouk, ετών 34, ποτέ δεν έχει κάνει καμία επίπτωση στα μεγάλα τουρνουά του τένις, φτάνοντας στη υψηλότερη κατάταξη Νο486 το 2009 και να κατατάσσεται πιο πρόσφατα στο Νο789.



Η Μονάδα Ακεραιότητας του Τένις, το Αθλητικό Τμήμα Καταπολέμησης της διαφθοράς –TIU– που ασχολείται με ύποπτα στοιχήματα έστειλε επίσης επιστολές στον Dolgopolov και στον Tipsarevic για παρόμοια παράξενα αποτελέσματα ακολουθούμενα από βαριά πονταρίσματα σε ανταλλακτήρια και στοιχηματικές εταιρίες. Σύμφωνα με τον Harris, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τη διαφθορά του τένις για την Mail on Sunday και γράφει στην Sportingintelligence.com ιστοσελίδα, ο Odesnik ερευνήθηκε από την TIU μετά το 2009 στον αγώνα του Wimbledon στον οποίο περισσότερα από $ 1 εκατ. ευρώ πόνταραν πάνω του για να χάσει εις από τον Αυστριακό παίκτη Jurgen Melzer ,  με ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα να παίζονται ειδικά σε μια γραμμή 3-0σετ. Συμπτωματικά αρκετά εύκολα ο Odesnik έχασε 3-0.
Το στήσιμο αγώνων στο επαγγελματικό τένις είναι διαδεδομένο και ιδιαίτερα κερδοφόρο για τους παίκτες, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας νέα ανάλυση των αποτελεσμάτων των παιχνιδιών η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι παίκτες έξω από τους κορυφαίες τάξεις μπορούν να ποντάρουν μεγάλα ποσά σε στοιχηματικές εταιρίες ενάντια στον εαυτό τους και στη συνέχεια να προσποιούνται τραυματισμό. Τα ευρήματα από ακαδημαϊκούς από το Max Planck Research Center, Σχολή του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο του Cambridge θα ρίξει νέα ερωτήματα για το επαγγελματικό τένις, το οποίο έχει κάτω από τη σκιά τoy καταγγελίες εξαπάτησης από ένα στοιχηματικό σκάνδαλο πριν από μερικά χρόνια. Με βάση την εξέταση των 54.000 αγώνες  κάθε σημαντική επαγγελματική διοργάνωση στη δεκαετία μεταξύ 2001 και 2011  οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχουν  «ισχυρές ενδείξεις ότι μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι διαδεδομένη». Ο Συγγραφέας  Patrick Andreoli Versbach είπε: «Για όλους τους παίκτες του τένις η καριέρα είναι σύντομη και επικίνδυνη και  όλοι τους αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα για την κατάρτιση προπόνηση και μεταφορά γύρω από την υδρόγειο.».



Αναφέρουμε και την δήλωσητου Patrick McEnroe που φαίνεται να δήλωσε παλιότερα στους New York Times “{Το τένις είναι ένα «πολύ εύκολο παιχνίδι για να χειραγωγήσουν» και ότι θα μπορούσε να «ρίξει ένα παιχνίδι χωρίς ποτέ να το καταλάβαινες.}" . Ο  Bob Bryan είπε στους Los Angeles Times ότι γνώριζε παίκτες που τους είχαν προσφέρει χρήματα για να καθορίσουν το αποτέλεσμα  αγώνων. Επίσης ο Tomas Berdych και Jan Hernych και οι δύο τους, τους έχουν ζητηθεί να «στήσουν» παιχνίδια στη Ρωσία. O Novak Djokovic επίσης πολύ παλιότερα είχε παραδεχτεί ότι του είχε ζητηθεί το 2006 να «πουλήσει» έναν αγώνα στο St. Petersburg Οπεν έναντι 100,000$. Μια πιο πρόσφατη δήλωσή του στο θέμα ”Στο τένις δεν θέλουμε παράνομα πράγματα, δεν θέλουμε οι παίκτες στοιχημάτων ... σε σύγκριση με άλλα αθλήματα, το τένις είναι ακόμα σε πολύ καλή θέση.”..

 Φαίνεται λοιπόν να υπάρχει ένα βασικό θέμα σε όλα τα σπορ ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Είτε πρόκειται για το ντόπινγκ, είτε για  στημένα παιχνίδια, είτε πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη μορφή εξαπάτησης, το κάθε άθλημα έχει να ασχοληθεί με το μερίδιο της διαφθοράς του, έτσι και το τένις δεν μπορεί όπως φαίνεται να ξεφύγει.


Black list of players -Παίχτες που είναι ''ύποπτοι'' (20)
Philipp Kohlschreiber, Potito Starace, Andreas Seppi, Fabio Fognini, Janko Tipsarevic, Michael Llodra, Nikolay Davydenko, Teymuraz Gabashvili, Victor Crivoi, Christophe Rochus, Oscar Hernandez, Yevgeny Korolev, Filippo Volandri, Wayne Odesnik, Victoria Azarenka, Agnieszka Radwanska, Francesca Schiavone, Sara Errani, Maria Kirilenko, Kateryna Bondarenko.

http://www.expressen.se/sport/tennis/41-tennisnamn-pa-den-svarta-listan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου