Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΟ TENNIS BETTING - Part 1:


ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ

Το ποντάρισμα σε αγώνες του τένις έχει γίνει πλέον δημοφιλές όχι βέβαια όπως οι ποδοσφαιρική αγώνες αλλά, ολοένα περισσότεροι είναι οι παίχτες που παίζουν τα χρήματά τους είτε σε live αγώνες είτε πριν την έναρξή τους. Το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί στα βασικά σημεία που η δικιά μου εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί κάποιος αξιολογώντας κάποιες «πληροφορίες» να αποκομίσει κέρδη από το betting πάνω σε αγώνες τένις.
Αν πρόκειται  να τζογάρεις τα χρήματά σου αγνοώντας π.χ. την φόρμα του τενίστα, την βαθμολογία του, τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, την επίδοσή του σε συγκεκριμένη επιφάνεια κτλ, το συγκεκριμένο άρθρο τότε δεν σε αφορά, η τύχη και η έμπνευση ασφαλώς και πληρώνουν αλλά κρατάνε λίγο, έπειτα δεν θα είσαι σε θέση πλέον να κερδίζεις αλλά να χάνεις και αυτό ισχύει για όλους τους τρόπους στοιχηματισμού. Η σαφήνεια πρέπει να γίνει από την αρχή, πριν ποντάρεις πρέπει να ενημερωθείς για ορισμένα πράγματα τα οποία και θα αναλύσουμε.
  •  Ο κυριότερος παράγοντας είναι η φόρμα του τενίστα, τι έχει κάνει προηγούμενους αγώνες, πόσους αγώνες κέρδισε ή έχασε, από ποίους αντιπάλους έχασε –από χειρότερους ή καλύτερους- . Πρόσφατο παράδειγμα ο Rafael Nadal κάνει μια εκπληκτική σεζόν μετρώντας 52 νίκες και 3 ήττες και όμως στις 11-08-2013 ήταν Outsider με απόδοση 3,00 απέναντι στον Djokovic όπου και φυσικά κέρδισε, με πρόσφατες αποδόσεις στο τουρνουά του Cincinnati 1,30 απέναντι στον Berdych και 1,30 απέναντι στον Federer όπου σε όλες επικράτησε. Ένα παράδειγμα και από το γυναικείο τένις, 18-08-2013 έπαιζε η Victoria Azarenka με την Serena Williams στον τελικό του Cincinnati, η φόρμα στα Hard Courts τις Williams ήταν 28-3 και η φόρμα της Azarenka 24-1, χωρίς να μετράμε τις αποχωρίσεις γιατί αυτές δεν είναι ήττες, και με 1-0 υπέρ τις Azarenka έναντι τις Williams  φέτος, οι αποδόσεις πριν τον αγώνα ήταν 3,85 – 1,25 υπέρ της Williams!!!!. Η φόρμα υπέρ τις Azarenka οι μεταξύ τους αναμετρήσεις στις σκληρές επιφάνειες υπέρ τις Azarenka, μόνο αρνητικό γεγονός ήταν ότι έπαιζαν σε Αμερικάνικο γήπεδο και πάλι όμως οι αποδόσεις δεν ήταν ισορροπημένες, αποτέλεσμα να κερδίσει η Azarenka στο 3το σετ στο ΤΙΕ BREAK.  Εδώ προσέχουμε και τα στατιστικά του προηγούμενου αγώνα που έδωσε, όπως % 1ου σερβίς, αβίαστα λάθη, winners, %2ου σερβίς, σε αυτά πολλές φορές κρύβονται θησαυροί για τον επόμενο αγώνα.
  •  Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πόσο καιρό αγωνίζεται, η κούραση στους τενίστες είναι φυσιολογική, καθώς ταξιδεύουν σχεδόν κάθε εβδομάδα οι περισσότεροι από πόλη σε πόλη, χώρα σε χώρα, ήπειρο σε ήπειρο –καθώς χρειάζονται τους βαθμούς για υψηλότερη κατάταξη- και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι αρκετά εξαντλητικό. Πως το εκμεταλλευόμαστε αυτό, πρόσφατο παράδειγμα, ο John Isner από τις 26-07-2013 μέχρι τις 4-08-2013 πήρε μέρος σε 2 τουρνουά όπου και τα πήγε θαυμάσια 1η θέση στο Atlanta Open και 2η θέση στο Washington σε διάρκεια 10 ημερών έπαιξε 9 αγώνες, φυσικό επακόλουθο στο επόμενο τουρνουά που έλαβε μέρος λόγου κούρασης να αποκλειστεί στον 1ο γύρο.
  •  Σημαντικός παράγοντας οι αναμετρήσεις μεταξύ των τενιστών μας δείχνουν το πόσο μεγάλο είναι το ψυχολογικό avantage έχει ένας τενίστας έναντι άλλου. Συνήθως όταν ο τενίστας έχει κάποιον ας πούμε 5-0 στα μεταξύ τους ματς, η πιθανότητα να γίνει 6-0 είναι μεγαλύτερη από το να γίνει 5-1.
  • Άλλος παράγοντας πρέπει να προσέχουμε η επιτυχία που έχει ένας τενίστας σε κάποιο συγκεκριμένο τουρνουά – παράδοση- και αν υποστηρίζει βαθμούς. Συνήθως ο τενίστας/ια που πήγε καλά σε ένα τουρνουά –πρώτος ή δεύτερος- προσπαθεί και την επόμενη χρονιά να επαναλάβει την πορεία του με λίγο περισσότερο ζήλο. Έχει παρατηρηθεί ότι οι τενίστες που τα κάνε καλά σε ένα τουρνουά η καλή τους επίδοση επαναλαμβάνετε και την επόμενη χρονιά δεδομένου ότι δεν έχουν προβλήματα τραυματισμού.
  •  Άλλος παράγοντας είναι η χώρα του τουρνουά ή η πόλη. Οι ομογενείς τενίστες έχει παρατηρηθεί ότι τα πάνε καλύτερα σαν σύνολο από οποιοδήποτε άλλο τουρνουά του ATP και είναι λογικό αυτοί οι τενίστες να θέλουν να διακριθούν στα δικά τους εγχώρια τουρνουά και γι’ αυτό να προσπαθούν σαν σύνολο να διακριθούν. Φανερές ως και «βγάζουν μάτια» είναι οι επιδόσεις των Αμερικανών στα εγχώρια τουρνουά τους, των Γερμανών στα δικά τους τουρνουά, των Γάλλων των Ιταλών  ακόμη και πρόσφατα των Καναδών. Γενικά δεν κοντράρουμε εύκολα ομογενής τενίστες σε δικά τους τουρνουά. Πάμπολλα τα παραδείγματα με τους John Isner να κερδίζει το Winston Salem όπου είναι και η γενέτειρα πόλη του για 2χρόνια συνεχόμενα, το Αtlanta Open από την έναρξη λειτουργίας του να το παίρνουν μόνο Αμερικάνοι τενίστες, το Barcelona ATP να το παίρνουν 13 συνεχόμενα έτη Ισπανοί τενίστες κτλ.
  •  Οι τραυματισμοί, σημαντικότατο κομμάτι ειδικά όταν επιστρέφουν από αυτούς μετά από μεγάλο διάστημα αποχής στην ενεργό δράση, αποφεύγουμε να τους υποστηρίξουμε, και ίσως αξίζει περισσότερο να τους κοντράρουμε. Πάμπολλα παραδείγματα και εδώ με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του Rafael Nadal που μετά από τον πολύμηνο τραυματισμό του επιστρέφει και στον τελικό χάνει από τον πολύ κατώτερο Ηoracio Zeballos, και έπειτα να κυριαρχεί, τον Del Potro που μετά από την επιστροφή του από μακροχρόνιο τραυματισμό στον καρπό στους 4 πρώτους αγώνες του είχε 2 νίκες και 2 ήττες και έπειτα στα 4 επόμενα μεγάλα τουρνουά να παίρνει 1 και να φτάνει στα 3 στα ημιτελικά, και πρόσφατα τον Mardy Fish που ενώ ήταν top 10 παίχτης μετά την περιπέτεια υγείας του η επιστροφή του στα courts επίσης δεν ήταν και τόσο καλή στους 5 πρώτους αγώνες μετράει 3 ήττες και 2 νίκες.
  •  Η επιφάνεια που γίνεται το τουρνουά αλλά και η επίδοση του αθλητή σε αυτές τις επιφάνειες. Αν και σήμερα η περισσότεροι τενίστες είναι πολύ καλοί σε όλες τις επιφάνειες, (Hard) σκληρή επιφάνεια, (Clay) χωμάτινη επιφάνεια, (Grass) γρασίδι, (Indoors) κλειστός χώρος, υπάρχουν αθλητές που όχι μονό προτιμούν συγκεκριμένες επιφάνειες αλλά το αποδεικνύουν κιόλας με τους τίτλους που κατέχουν. Για παράδειγμα όταν ένας τενίστας έχει 5 τίτλους ΑΤP στις χωμάτινες επιφάνειες, αυτόματα μπορείς να το πεις και «χωματένιο», αυτό δηλώνει ότι οι επιδόσεις του στο χώμα από τις επιδόσεις τους στις άλλες επιφάνειες είναι σαφώς καλύτερες, αυτονόητα συνεπάγετε που είναι πιο επικίνδυνος.
  •  Tέλος η ειδησιογραφία τα πρόσφατα νέα δηλαδή, το αν ο τενίστας/ια χώρισε με τον προπονητή ή αν βρήκε νέο προπονητή ή απλά είναι μόνος, αν ο παντρεύτηκε η χώρισε, αν κάποιο συγγενικό πρόσωπο απεβίωσε, αν γέννησε η γυναίκα του οτιδήποτε αναφέρεται στην ειδησιογραφία και μπορεί να μας φανεί χρήσιμο. Άς αναφέρουμε μερικά τέτοια παραδείγματα, στο Μόντε Κάρλο ο Novak Djokovic κόντεψε να αποκλειστεί από τον Αndreas Seppi σε έναν συγκλονιστικό αγώνα με τον Νόλε να ξεσπά σε κλάματα στο τέλος του αγώνα γιατί όπως αργότερα μάθαμε είχε χάσει τον αγαπημένο παππού του. Η Μαρία Σαράποβα πρόσφατα χώρισε με τον επί σειρά ετών προπονητή της και στην θέση του ανέλαβε ο Jimmy Connors, 1oς αγώνας με τον νέο προπονητή και η Σαράποβα αποκλειστικέ δίνοντας μια μεγάλη έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου