Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΠΟΣΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΝΝΙΣ Part 1


Πριν από μερικά χρόνια, ο Gilles Elseneer  του οποίου η υψηλότερη κατάταξη ήταν Νο 97 το 2004 - δήλωσε σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ότι αρνήθηκε προσωπικά μια προσφορά γύρω στα $140.000 για να χάσει στον πρώτο γύρο τον αγώνα στο Wimbledon το 2005. Αργότερα το 2007 το ανταλλακτήριο της Betfair είχε πάρει φωτιά από ελάχιστους παίχτες που ποντάριζαν σε κάθε σημείο του αγώνα τον Dmitry Tursunov απέναντι στον  Boris Pashanski, ακόμα και όταν το σκορ μετά το πρώτο σετ ήταν 6-4 και 2-0 στο 2ο σετ υπέρ του Pashanski. Η πίεση στα ποσά ήταν τέτοια που η τιμή δεν ανέβηκε πάνω από 1,30 το παιχνίδι τέλειωσε 4-6 6-3 6-4 υπέρ του Tursunov.
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση «στησίματος» είναι η επόμενη. Αν και υπήρξε στενός διάλογος μεταξύ της Betfair και της ATP για πιθανές αιτίες  στημένων αγώνων από τον Davydenko όταν αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο εναντίον Arguello στο Πολωνικό Open τον Αύγουστο του 07’ τίποτα δεν αποδείχτηκε. Αρκετές ώρες πριν τον αγώνα, ο Davydenko προσφερόταν σε αποδόσεις του 1,18 -1,20 ενώ ο  Αργεντινός, αντίπαλός του που βρισκόταν στη θέση 87 ποντάρονταν στο 5,75. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, υπήρξε μια εξαιρετική βουτιά στο Vassallo. Στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων Betfair, ο Vassallo ενώ διαπραγματεύονταν ως 6,00 κατρακύλησε στο 1,51, ενώ η απόδοση του Davydenko παρασύρθηκε από το  1,11 στο 3,00 πριν ακόμη παιχτεί η πρώτη μπαλιά. Το παιχνίδι πήγε 2-6,6-3,2-1 και στο τελευταίο σετ ενώ ο Vassallo προηγούταν ο Davydenko αποσύρθηκε. Πάνω από $ 8.500.000 διαπραγματεύτηκαν στον αγώνα στην Betfair, λέγετε ότι 11 άνθρωποι πόνταραν συνολικά τουλάχιστον $ 7.000.000 ότι θα χάσει. Εννοείται ότι οι τελευταίες πληροφορίες τροφοδοτήσουν την εν λόγω έρευνα. Το ATP, δήλωσε: «Έχουμε ένα μνημόνιο κατανόησης με την Betfair και κάθε πληροφορία που δεχόμαστε, θα εξετάσει και θα διερευνηθεί κατά περίπτωση." Επίσης η ATP επέβαλε πρόστιμο στον Davydenko $ 2.000 (£ 1.000) για "έλλειψη “best effort" –έλλειψη προσπάθειας– κατά τη διάρκεια του 1-6, 7-5, 6-1 ήττα από τον Marin Cilic στην Αγία Πετρούπολη το 2007, αν και πηγές λένε ότι δεν  θεωρούν απίθανο ότι υπήρξαν  παράτυπες μορφές  στοιχηματισμού.
Πίσω δεν πάει και η περίπτωση του αγώνα μεταξύ του Juan Ignacio Chela και Eduardo Schwank, δύο Αργεντινούς που εκπροσωπούν τη χώρα τους στο Davis Cup, αντιμέτωπο το Νο31 με το Νο104 αντίστοιχα στο ATP Ranking εκείνης της περιόδου. Η απόδοση του Chela ξαφνικά και ανεξήγητα παρασύρθηκε από το 1,50 στο 3,50 στην Betfair κατά τις ώρες ανταλλαγής πριν από τον αγώνα. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι bookmakers να σταματήσουν να δέχονται στοιχήματα για τον αγώνα. Και ενώ ο Chela κέρδισε το πρώτο σετ, 6-3, εξακολουθούσε να αναφέρεται ως  αουτσάιντερ του 2,80. Στο 2ο σετ και ενώ προηγήθηκε με 5-1, ανεξήγητα κάλεσε ιατρικό τάιμαουτ με αποτέλεσμα το 2ο σετ να τελειώσει 6-5 υπέρ του Eduardo Schwank ύστερα από αποχώρηση του Juan Ignacio Chela. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών παιγνίων -bookmakers- πληρώνουν αφού ολοκληρωθεί ο αγώνας ενώ η Betfair και πολλοί άλλοι διεθνής  bookmakers και ανταλλακτήρια στοιχημάτων πληρώνουν τους αφού ολοκληρωθεί και το 1ο σετ.
Επίσης το 2007, ο Ιταλός Alessio Di Mauro έγινε ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης του τένις που να τιμωρείται για παράνομο στηχοιματισμό. Αποκλείστηκε από το ATP World Tour για εννέα μήνες για τα στοιχήματα σε αγώνες άλλων παικτών.
Από το πανηγύρι αυτό δεν μπορούν να λείπουν και οι «διευκοληντές» ή αλλιώς υποκινητές οι οποίοι άλλοτε κινούν τα νήματα και άλλοτε είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τα bet σε bookιes. Ένας από αυτούς και ο Dmitry Avilov, ένας τύπος που ζει στη δυτική Ρωσία και αποκλειστικά ποντάρει –βγάζοντας το ψωμί του–  σε αγώνες του γυναικείου τένις (WTA). Ο κύριος αυτός είχε προσεγγίσει την Ρωσίδα παίχτρια Ekaterina Bychkova Νο 157 -ακόμη και σήμερα- με σκοπό το στήσιμο ενός ματς.
Μια άσχημη ιστορία εκτυλίχθηκε το 2008, ο Mathieu Moncourt, 24 χρονών και Νο 119 στον κόσμο, βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του. Ο μυστηριώδης θάνατος του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν το τελευταίο έτους με αναστολή και πρόστιμο για τα παράνομα στοιχήματά του σε παιχνίδια. Είχε τιμωρηθεί τον περασμένο Αύγουστο του 07’ για οκτώ εβδομάδες σε αποχή από αγωνιστικές αλλά και στοιχηματικές ενέργειες καθώς και πρόστιμο £7,500 από την Ένωση Επαγγελματιών τένις (ATP) για τα στοιχήματα σε τουλάχιστον 36 αγώνες το 2005. Αν και δεν είχε λάβει μέρος σε οποιοδήποτε από τα παιχνίδια, τοποθέτησε γύρω στα  £100 σε πρόβλεψη των αποτελεσμάτων τους. Ο Mathieu Moncourt αργότερα άσκησε έφεση κατά της τιμωρίας, και η αναστολή μειώθηκε σε πέντε εβδομάδες. Η Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης αργότερα απέδωσε φόρο τιμής στον Moncourt, με μια επίσημη ανακοίνωση λέγοντας ότι ήταν ένας "νέος άνθρωπος που ήταν ενθουσιώδης, παθιασμένος, με πολύ γοητευτική προσωπικότητα, και θα εκτιμηθεί για την καλοσύνη και την ευγένειά του."
Τον Ιούνιο του 2009 ένας online bookmaker ειδοποίησε αρχές του τένις για ασυνήθιστα στοιχήματα σε έναν αγώνα Wimbledon μεταξύ του αυστριακου παίχτη Juergen Melzer και του Wayne Odesnik, από την Αμερική. Τίποτα όμως  αποδείχθηκε.


Η  Ιταλική ιστοσελίδα ubitennis.com ανέφερε ότι ο αγώνας τον Οκτώβριο του 2010 μεταξύ του Ιταλού Filippo Volandri και του  Ρώσου Teymuraz Gabashvili στο St Petersburg Open ήταν υπό έρευνα από την μονάδα ακεραιότητας τένις  μετά από ύποπτα στοιχήματα που τοποθετήθηκαν σχετικά με τον αγώνα. Ο Gabashvili κέρδισε τον αγώνα, αφού έχει χάσει το πρώτο σετ και γίνεται κατανοητό, η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης είναι σε αναμονή για την τελική έκθεση της Μονάδας πριν αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει μια πλήρη έρευνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που Volandri έχει συνδεθεί με τους στημένους αγώνες με το όνομα του 29χρονου να εμπλέκεται 11 φορές από το 2007 σε ένα φάκελο του τένις με ύποπτους αγώνες που  παραδίνεται από τα γραφεία στοιχημάτων στην αρμόδια αρχή του ΑΤP. Το 2007 οι Ιταλοί Potito Starace και Daniele Bracciali τιμωρήθηκαν απο την Ιταλική Ομοσπονδία Τένις, ο μεν πρώτος με 6μηνo αποκλεισμό και 30,000$ πρόστημο και ο δεύτερος με 2μηνο αποκλεισμό και 20,000$ πρόστημο γιατι πιάστηκαν να παίζουν στοίχηματα, ποντάρωντας συναδέλφους τους με 7$.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου